Nasjonal turistveg Jæren

sightseeing

Opplev en tur i spektakulære omgivelser langs kysten, med innlagte stopp på nydelige strender, kirker og bygninger med massevis av historie fra langt tilbake i tid. Nordsjøvegen er en av Norges 18 nasjonale turistveier, og etter en kjøretur her er det ikke vanskelig å skjønne hvorfor!

Turen starter ved en av Norges vakreste strender, Borestranden. Du får tatt inn ett nydelig skue over den tre kilometer lange stranden, som for mange minner om et langt mer eksotisk sted en Norskekysten.

Etter omtrent ti minutter ankommer vi Orrestranden. Denne stranden er i likhet med Borestranden et fantastisk syn, men innehar samt sitt eget særpreg. Her gjør vi et lite stopp, hvor du får tatt en tur opp på sanddynene, en spasertur ned til sjøen, og tatt noen bilder. Ved Orrestranden ligger Friluftshuset, hvor guiden vil gi litt informasjon.

Neste stopp er Orre Gamle Kirke, som har sine røtter fra helt tilbake til år 1250. Kirken ligger bare et steinkast fra Orrestranden, og det antas at båter faktisk kunne legge til inntil kirken før i tiden, da vannet stod mye høyere enn det gjør i dag.

Vi fortsetter kjøreturen videre mot Grøndalandstunet, som antas å være et av Norges best bevarte gårdsannlegg. Her får du se hvordan mennesker levde på 1800-tallet, da tunet innehar flere bygninger man vet var bebodde.

Turen går videre til Hå gamle prestegård, som per dags dato er et kunst- og kultursenter. På gården kan man finne utstillinger av rester fra den over 8000 år gamle bosettingen som befant seg her. Bare noen hundre meter fra prestegården finner man Obrestad fyr, som le åpnet i 1873. Innlemmet i vill og vakker natur får du se hvordan det 38 meter høye tårnet skiller seg ut i majestetisk prakt.

Vi kjører videre langs Nordsjøvegen til Varhaug gamle kirkegård. Dette er et yndet sted for fotografering, da gården er plassert gunstig til helt ute ved havgapet.

Kjøreturen fortsetter mot de små bygdene Brusand og Ogna, før vi gjør et stopp på en koselig kafé på Sirevåg. Her kan du kjøpe deg en matbit og noe å drikke, slappe av og la alle inntrykkene fra turen synke inn, før vi vender hjem.